Afgelopen maand is er een artikel over onze groothandel verschenen in het Groothandel magazine. De journalist Frank Verheijen heeft hiervoor Ray Bogman geinterviewd over het ontstaan van de webshop.  We vinden het geweldig dat we dit originele idee voor huwelijk, bruiloft, verjaardag, housewarming of diner met speciale kortingen aan bedrijven kunnen aanbieden. We richten ons dus zowel op de particuliere als de zakelijke markt. Het artikel gaat hierover.

Lees hier het hele artikel uit Groothandel magazine (nr. 3, 2010)

Bloemrijk idee from Down Under

In deze rubriek stellen we u voor aan een groothandel met een bijzonder product en de persoon die erachter steekt. Laat u inspireren door hun verhaal. In deze aflevering: Wild Hibiscus.

Ray Bogman (36) is eigenaar van Wild Hibiscus. Het eenmansbedrijf met hoofdzetel in Amstelveen is gespecialiseerd in de online verkoop van de Wilde Hibiscus-bloem in siroop. Deze bloem kan worden gebruikt bij feestelijke gelegenheden zoals een bruiloft of een bedrijfsfeest en zorgt voor een exclusieve aankleding van het champagneglas. Aardige bijkomstigheid: de bloem is ook eetbaar. Ray kwam op het idee toen hijsamen met vrouw en dochter op Magnetic Island in Australië was voor een bruiloft. “Tijdens het bruiloftbuffet kregen we een glas champagne aangereikt. Daarin zat een bloem, die in siroop was gegoten. Hierdoor werd de champagne ietwat rozig van kleur. Dit maakte op ons zo’n bijzondere indruk, dat ik mezelf ging afvragen of de bloem ook in Nederland verkrijgbaar zou zijn. Zeker door mijn persoonlijke achtergrond vanuit het hotelmanagement vond ik het een erg feestelijk product. Wat bleek? Het product was in de reguliere winkels in Nederland nog niet te koop. Wel waren er een paar kleine mogelijkheden, maar niemand deed het op grote schaal.

Vanuit mijn huidige professie als e-commerce specialist (Ray is tevens mededirecteur/-eigenaar van Jira ICT, red.) wilde ik dit product graag zelfstandig op de markt brengen en kijken of het op internet kon worden verkocht, zowel voor business-to-consumer als business-to-business. De naam wildhibiscus.nl was nog vrij en in de zoekresultaten op Google was ook nog heel veel te winnen. We hadden een gouden ei in handen. Binnen één maand hadden we de complete organisatie opgezet. Wildhibiscus.nl koopt de potjes met bloemen en siroop in bij de ontdekker en producent van deze bloemen in Sydney, The Wild Hibiscus Flower Company.

Onze Nederlandse webwinkel is vanaf 1 juli helemaal live. We zijn nu heel goed via Google te vinden en hebben ons eigen YouTube-kanaal opgezet. Door middel van sociale media willen we de expressies van klanten filmen. Deze beelden delen we dan via YouTube of Twitter. Ook willen we beoordelen hoe sierlijk een feest of bruiloft met het product kan worden aangekleed. Daarnaast bedenken we ideeën om dit product te gaan gebruiken voor cocktailrecepten. We zijn daarom nog op zoek naar cocktailbars, die als partner willen meedenken over hoe we het meeste uit dit product kunnen halen.” De kneepjes van het ondernemersvak zijn hem niet onbekend, toch is dit de eerste keer dat Ray ook als groothandelaar actief zal zijn. “Ja, ik ben benieuwd naar hoe de traditionele groothandel op een nieuwe manier kan worden ondersteund door online verkoop. Deze webshop is wellicht de eerste in Nederland waarvan de verkoop volledig verloopt via de digitale weg. Hierdoor kunnen wij zeer interessante groothandelsprijzen aanbieden; we hebben immers geen overheadkosten.” Op welke afnemers richt hij zijn pijlen? “Wijnhandels, bruidsboetiekjes, tuincentra, partycateraars, hotels, overal waar een feestelijke gelegenheid plaatsvindt.

Ook hebben we een webshop gemaakt voor de champagnegroothandel Champalou.nl. Zij gaan ons product in hun assortiment combineren met hun online champagneverkoop. Daarnaast hebben we vanuit ons privénetwerk eveneens een aantal toezeggingen gekregen. Mensen nodigen ons enthousiast uit en zeggen dan: ‘Kom maar eens langs… en neem wat van die bloemen mee, dan verzorgen we daarmee de opening!’”